Zwemmen in natuurwater

Deze zomer ben ik gaan zwemmen in natuurwater, heerlijk om te ontladen en nog fijner om geen last te hebben van dat chloor in je ogen. Toen ik mensen vertelde dat ik ging zwemmen in natuurwater en niet in een zwembad waren ze verbaasd dat ik durfde te zwemmen in dat ‘vieze water’,..

Ik op mijn beurt was verbaasd dat mensen zo reageren en zichzelf zo ver weg van de natuur laten staan. Dat zelfde ervaar ik met mensen die zien dat ik met zwarte voeten en handen terug kom van mijn moestuin. Het lijken best kleine details, maar vervolgens vraag ik mij af; wat is nu normaal?

We zijn één met de natuur en vergeten dat soms, omdat ons brein ons afsluit van natuurmaterie, van het praktische… We leven teveel in ons hoofd, raken verslaafd aan consumentisme en nieuwe media, en lijken zelfs belast te zijn met smetvrees voor onze aarde (haar lichaam) en onze rivieren, zeeën (haar levensaders).

In de tuin sta ik met mijn voeten op de grond en ben ik dankbaar wat de aarde mij schenkt en op mijn beurt zorg ik zo goed mogelijk voor haar terug. Als duiker zwem ik in de meest mooie warme zeeën en bewonder al het moois. Ik probeer zo lang mogelijk onderwater te zijn, en laat los wat mij niet meer dient dankzij het water.

#water #loslaten # innertalks